logo

Volendam, van paling en palingsound

VolendamWelkom aan boord. Vanaf 9.30 uur staat de koffie klaar. Om 10.00 uur gaan de touwen los en varen we de Bataviahaven uit, koers: West. Uiteraard wordt zoveel mogelijk alles onder zeil gedaan. Wanneer en hoelang is afhankelijk van de windrichting en –sterkte. Na ongeveer 2 uur varen we de Gouwzee in. Bestemming Volendam is bijna bereikt.

De Stedemaeght steekt te diep om de haven van Volendam binnen te varen, doch buiten de haven ligt een tender ons op te wachten om je naar de vaste wal van Volendam te brengen. Volendam, het dorp dat door vele kunstschilders op linnen werd vereeuwigd. Een vissersdorp dat nog steeds wordt bezongen als de parel van de Zuiderzee en wereldwijd tot de verbeelding spreekt. Je wordt afgezet op de Dijk van Volendam met zijn vele snuffelwinkeltjes en terrasjes, waar vele toeristen elke dag weer genieten van de authentieke sfeer en het uitzicht op de haven en het eiland Marken.

Historie

De geschiedenis van Volendam gaat terug tot de 14e eeuw. Hier mondde oorspronkelijk het IJ uit in de Zuiderzee bij Edam. Edam kreeg een verbinding met het Purmermeer en een nieuwe haven. De oude haven werd afgesloten met de Follendam. Hier vestigden zich direct al boeren en vissers en werd Volendam geboren. Volendam is beroemd om zijn paling, de vele historische gebouwen en zijn klederdracht. Kenmerkend voor de klederdacht is vooral de Volendammer hul die door de vrouwen op het hoofd wordt gedragen vaak in combinatie met de bloedkoralen kettingen, bestaande uit drie rijen dikke bloedkoraal, met een rechthoekig gouden slot, waarop vaak een schip of haar is afgebeeld.

Enkele belangrijke bezienswaardigheden zijn:

  • Het Volendams Museum;
  • Het Palingsound Museum;
  • Het Doolhof;
  • De Haven;
  • De Stolphoeve kerk;
  • De Dijk.

Meer informatie over Voldendam is verkrijgbaar bij de VVV Volendam, Zeestraat 37, 1131 ZD Volendam: www.vvv-volendam.nl

Terugreis

Na ruim een uur ronddwalen door Volendam moet je je weer melden bij de tender die je weer naar de Stedemaeght brengt. Weer aan boord, gaat het anker op voor de terugreis naar de Bataviahaven waar we tussen 17.30 uur en 18.00 uur aankomen en onze dagtocht op het IJsselmeer tot een einde komt. 

 

Tickets
Volwassene 109,00
Kind < 12 jaar          65,00

Prijs inclusief:
Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers 
Lunchbuffet 
Tender schip-haven-schip
Bittergarnituur in de namiddag

Volendam gracht haven De Dijk

Varen op de Stedemaeght?

Naam 
Telefoon 
E-mail 
Bericht 
Inschrijven nieuwsbrief 
  Ja  
Akkoord privacy policy 
  Ja  
    

Wat klanten zeggen...

"Vandaag een tochtje meegemaakt van Lelystad naar Hoorn en met volle zeilen weer terug. Wat een feest, enthousiast personeel die echt duidelijk houden van hun werk, een prachtig, keurig onderhouden schip en natuurlijk werkte het weer ook heel erg mee. Bovendien een fantastische catering, lekkere lunch en goed drinken! Een aanrader voor iedereen die van varen houdt!!!"
Winfried Noordijk, 8 juli 2018
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)

“Wij hadden vrienden uit Duitsland over en wilden hen iets aanbieden, dus de Stedemaeght geboekt voor 4 mensen. Het schip is zeer goed onderhouden, alles piekfijn in orde en de bemanning is in 1 woord fantastisch; geduldig en behulpzaam. Daarbij nog een overheerlijke lunch, in 1 woord geweldig!!!!!!!!!! Wij komen zeker dit jaar nog eens terug. Als voormalig eigenaar van een schip heb ik mij zo welkom gevoeld en alles was meer dan perfect!!!!!!!!!
We hebben genoten!! Bedankt!"
Alie Ruiter, 21 juli 2017
(beoordeeld met cijfer 10 op Zoover)


“We hebben een geweldige dag gehad aan boord van Stedemaeght. Wat een prachtig schip en vriendelijke bemanning. Voor ons waren alle ingrediënten aanwezig om een onvergetelijke dag te hebben. Goed weer en genoeg wind. Er werd een prima lunch geserveerd. In Hoorn hadden we ruim een uur de tijd om het plaatsje te bekijken, daarna zeilden we terug richting Lelystad. Onderweg terug werd er bittergarnituur rondgedeeld.
We hebben genoten!! Bedankt!"
Mascha Groeneweg, 28 juli 2017
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)

“Wat een heerlijke vaart, het was in 1 woord fantastisch. Heel goed verzorgd, nette bediening.
Bedankt!”
Corry de Vries en vriend, 16 juli 2017

Gewoon kort maar krachtig...Wij hebben gisteren een superdag gehad...was fantastisch!!!!”
Mario Seits, 29 mei 2017 (beoordeeld met 5 van 5 sterren)

Gisteren een top-dagje gehad ! Zeiltocht op deze fantastische driemaster Stedemaeght van Lelystad naar Urk en weer terug. Geweldig enthousiaste en aardige bemanning. Zeer genoten ! Een echte aanrader !”  
Jos Kuiper, 6 oktober 2016

Broer en schoonzus 25 jaar getrouwd. Een fantastische dag op dit schip gehad. Gezellige bemanning, heerlijk gegeten aan boord. Samen met ook zon en wind was deze dag echt schitterend. Een echte aanrader"
Jochem Eenkhoorn, 2 oktober 2016

“Het was een geweldige dag met geweldig weer! Lekker warm en toch een lekker windje om te zeilen! Heerlijk"
Geanne de Boer, 24 september 2016

"Was (weer) een fantastische dag, we hebben ervan genoten!!!"
Rene de Regt, 22 september 2016

"Prachtig schip, zeer gastvrij personeel. Al met al een geslaagde dag. Veel wind dus veel wind in de zeilen. "
Rianne Basten, 28 augustus 2016