logo

In het spoor van de VOC-vaarders

Vanaf 9.30 uur kunt u zich inschepen in de  Bataviahaven te Lelystad. De koffie staat klaar en de bemanning heet u van harte welkom. De afvaart is om 10.00. Indien de wind uit oostelijke richting komt worden buiten de haven de zeilen gehesen. De koers wordt uitgezet naar Hoorn, de stad met een VOC geschiedenis.

Geschiedenis

Hoorn pleinDe geschiedenis van Hoorn gaat terug tot ver in de middeleeuwen. De grootste bloei bereikte Hoorn echter in de 16e en 17e eeuw. Als stad was Hoorn toen vertegenwoordigd in de Verenigde Oostindische Compagnie, de VOC. De West-Indische Compagnie, de Noordse Compagnie (of Compagnie van Spitsbergen), en de Admiraliteit van het Noorderkwartier waren in Hoorn gevestigd. Hoorn is ook de geboorteplaats van Jan Pieterszoon Coen. Op het plein de "Rode Steen" staat een standbeeld ter ere van Jan Pieterszoon Coen.

Rondwandeling

Voor we aanleggen in dit prachtige oude Zuiderzeestadje kunt u genieten van een uitgebreid lunchbuffet. Daarna krijgt u ca. anderhalf uur de gelegenheid voor een wandeling langs de oude pakhuizen en statige herenhuizen uit de bloeiperiode van de VOC.

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in Hoorn die beslist een bezoekje waard zijn, zoals:

  • De Jachthavens
  • De Waag
  • Het Westfries Museum
  • Het Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
  • Het Museum van de twintigste eeuw
  • De Bossuhuizen

Naast deze bezienswaardigheden zijn er in Hoorn een groot aantal pachtige monumenten te vinden die de moeite van het bekijken waard zijn. Meer informatie over Hoorn is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) / VVV agentschap Hoorn aan de Schuijtjeskade 1621 DE in Hoorn of op www.hallohoorn.nl.

In de loop van de middag, tijdens de tocht terug, gaat de bediening rond met een bittergarnituur. Als de wind uit westelijke richting komt kunnen liefhebbers hun hart ophalen door enthousiast aan de touwen trekken om de zeilen te hijsen. Zo tussen 17.30 uur en 18.00 uur zal de “Stedemaeght” weer aanmeren in de Bataviahaven.

Met een “tabee” aan de bemanning eindigt uw zeiltocht op het IJsselmeer en neemt u afscheid van de Stedemaeght. Een dag om nooit te vergeten is voorbij.

 

Tickets

Volwassene 99,00
Kind < 12 jaar          56,00

Prijs inclusief:
Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers 
Lunchbuffet 
Bittergarnituur in de namiddag
 

Brug Waag Haven

Varen op de Stedemaeght?

Naam 
Telefoon 
E-mail 
Bericht 
Inschrijven nieuwsbrief 
  Ja  
Akkoord privacy policy 
  Ja  
    

Wat klanten zeggen...

"Vandaag een tochtje meegemaakt van Lelystad naar Hoorn en met volle zeilen weer terug. Wat een feest, enthousiast personeel die echt duidelijk houden van hun werk, een prachtig, keurig onderhouden schip en natuurlijk werkte het weer ook heel erg mee. Bovendien een fantastische catering, lekkere lunch en goed drinken! Een aanrader voor iedereen die van varen houdt!!!"
Winfried Noordijk, 8 juli 2018
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)

“Wij hadden vrienden uit Duitsland over en wilden hen iets aanbieden, dus de Stedemaeght geboekt voor 4 mensen. Het schip is zeer goed onderhouden, alles piekfijn in orde en de bemanning is in 1 woord fantastisch; geduldig en behulpzaam. Daarbij nog een overheerlijke lunch, in 1 woord geweldig!!!!!!!!!! Wij komen zeker dit jaar nog eens terug. Als voormalig eigenaar van een schip heb ik mij zo welkom gevoeld en alles was meer dan perfect!!!!!!!!!
We hebben genoten!! Bedankt!"
Alie Ruiter, 21 juli 2017
(beoordeeld met cijfer 10 op Zoover)


“We hebben een geweldige dag gehad aan boord van Stedemaeght. Wat een prachtig schip en vriendelijke bemanning. Voor ons waren alle ingrediënten aanwezig om een onvergetelijke dag te hebben. Goed weer en genoeg wind. Er werd een prima lunch geserveerd. In Hoorn hadden we ruim een uur de tijd om het plaatsje te bekijken, daarna zeilden we terug richting Lelystad. Onderweg terug werd er bittergarnituur rondgedeeld.
We hebben genoten!! Bedankt!"
Mascha Groeneweg, 28 juli 2017
(beoordeeld met 5 van 5 sterren)

“Wat een heerlijke vaart, het was in 1 woord fantastisch. Heel goed verzorgd, nette bediening.
Bedankt!”
Corry de Vries en vriend, 16 juli 2017

Gewoon kort maar krachtig...Wij hebben gisteren een superdag gehad...was fantastisch!!!!”
Mario Seits, 29 mei 2017 (beoordeeld met 5 van 5 sterren)

Gisteren een top-dagje gehad ! Zeiltocht op deze fantastische driemaster Stedemaeght van Lelystad naar Urk en weer terug. Geweldig enthousiaste en aardige bemanning. Zeer genoten ! Een echte aanrader !”  
Jos Kuiper, 6 oktober 2016

Broer en schoonzus 25 jaar getrouwd. Een fantastische dag op dit schip gehad. Gezellige bemanning, heerlijk gegeten aan boord. Samen met ook zon en wind was deze dag echt schitterend. Een echte aanrader"
Jochem Eenkhoorn, 2 oktober 2016

“Het was een geweldige dag met geweldig weer! Lekker warm en toch een lekker windje om te zeilen! Heerlijk"
Geanne de Boer, 24 september 2016

"Was (weer) een fantastische dag, we hebben ervan genoten!!!"
Rene de Regt, 22 september 2016

"Prachtig schip, zeer gastvrij personeel. Al met al een geslaagde dag. Veel wind dus veel wind in de zeilen. "
Rianne Basten, 28 augustus 2016